A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Нетішинська гімназія "Енергія" Нетішинської міської ради Шепетівського району Хмельницької області
Нетішинська гімназія "Енергія"

БУДЬ ПОМІТНИМ в темну пору доби!

Дата: 01.11.2021 16:20
Кількість переглядів: 473

БУДЬ ПОМІТНИМ в темну пору доби!

Світловідбивачі на одязі вкрай необхідні для безпеки пішоходів, особливо в осінньо-зимовий період, коли на вулиці швидко вечоріє, і учасники дорожнього руху стають практично невидимими в сутінках. Світловідбивачі, або флікери –   допоможуть бути більш помітними на дорозі, вони відбиватимуть світло у сутінках, тож водії зможуть вчасно побачити пішохода та зупинити авто.

Зазвичай в усіх дорожньо-транспортних пригодах винними вважають тих, хто в момент аварії був за кермом. Однак є чимало випадків, коли водій автомобіля фізично не встигає відреагувати. Тим паче, коли річ йде про пішоходів чи велосипедистів, які у темний час доби не мають на собі світловідбивачів і їх просто не видно на дорозі. Кількість постраждалих від ДТП можна було б зменшити в рази, якби кожен пішохід або ж велосипедист дбав про те, щоб бути помітним на дорозі.

Пішохода в темному одязі, за поганих погодніх умов, водій помічає на відстані 30-40 м. Якщо ж на дорозі ожеледиця, уникнути аварії практично неможливо. І лише маючи світловідбивачі, водій побачить людину на дорозі зі 150 м. Як кажуть експерти, світловідбивачі зменшують у 6 разів ризик аварії за участю пішохода. Пішоходи, які мають на одязі світловідбиваючі елементи, на 85% знижують шанс потрапити в аварію. Адже водії помічають пішоходів раніше і зреагувати можуть швидше.

Якщо ви – батьки, а ваша дитина ходить до школи рано-вранці, коли ще темно, а повертається з секцій пізно ввечері, то вам, насамперед, слід потурбуватися про її безпеку на дорозі! Спробуємо з’ясувати, які види світловідбивачів існують. Отож:

  •  Підвіски закріплюйте на пасок, ґудзики (краще, коли їх кілька).
  •  Значки можна чіпляти у будь-якому місці на верхньому одязі.
  •  Нарукавні пов’язки та браслети можна одягати не лише на руки, а й на нижню частину штанів і шапку. Крім цього, краще їх чіпляти з обох боків.
  •  Брелки прикріплюють до сумочок, які несуть у правій руці, ідучи назустріч автомобільному потоку. Рюкзак, відповідно, за спиною.
  •  Світловідбиваючі нашивки та наклейки роблять зимовий одяг не лише теплим та зручним, але й безпечним.

Пам’ятайте, світловідбивачів багато не буває: чим їх більше, тим краще. Навіщо так багато? Тому що аварійно-небезпечними ділянками є перехрестя, а двостороннє розміщення світловідбивача зробить пішохода помітним для водіїв, які рухаються в обидві сторони.

Як і куди чіпляти світловідбивачі? Прикріплювати цей аксесуар можна по-різному: на застібку блискавки, прив’язувати мотузкою до ременя або приколювати шпилькою до куртки. Головне, щоб світловідбивач вільно “бовтався”. Треба відзначити, що всі флікери дуже легко кріпляться на одяг, на коляску, рюкзачок, скейтборд, ролики.

В ідеалі знімні й незнімні світловідбивачі треба сполучати. Є смужки на одязі? Ви можете доповнити їх брелоками, або надягніть на зап’ястя маляти браслет на липучці. Зважайте на те, що аксесуар повинен бути видний з усіх сторін. Світловідбивачі можна придбати в дитячих супермаркетах, спортивних магазинах, торгівельних центрах за доступними цінами.

Чому варто носити світловідбиваючі елементи:

  1.  Світловідбивачі роблять пішохода помітним у темну пору доби.Для того, аби зманеврувати при швидкості 50 км/год, водієві потрібно 150 метрів. У світлому одязі пішохід стає помітним за 30-75 м, а цього недостатньо для уникнення ДТП. Зі світловідбивачем пішохід стає помітним за 300 м. Таким чином, додаючи світловідбиваючі елементи на одяг, ми на 85% знижуємо шанс потрапити в аварію.
  2. Безпека велосипедистів.Велосипедисти як учасники дорожнього руху особливо потребують бути помітними. Для цього варто використовувати не лише ліхтарики, а й світловідбивачі.
  3. Оригінальна прикраса для одягу.Заохотити дітей одягати флікери можна завдяки їх дизайну. Це може бути браслет, брелок чи наліпка на рюкзак.

 

Багато ДТП відбувається з участю тихохідних транспортних засобів (що рухаються зі швидкістю нижче 30 км/год – трактори, мотоблоки, гужовий транспорт тощо) та велосипедистів без світловідбивачами.

 

Пам'ятка для пішоходів: який одяг безпечно носити ввечері?

  •  Чорний колір — невидимий у світлі фар.
  • Синій колір — дистанція видимості 17 метрів.
  •  Червоний колір — дистанція видимості 24 метри.
  •  Жовтий колір — дистанція видимості 37 метрів.
  •  Білий колір — дистанція видимості 55 метрів.
  •  Одяг зі світловідображаючими елементами — дистанція видимості 130 метрів.

Будьте уважними на дорогах і поширюйте пам’ятку серед знайомих водіїв та насамперед пішоходів.

Пішоходи обов’язково мають носити світлоповертальні елементи на одязі

Світлоповертальні стрічки, наліпки, жилети або елементи на самому одязі відтепер у темний час доби та в умовах погіршеної видимості мають носити всі пішоходи. Зокрема, це стосується людей, які рухаються проїжджою частиною або узбіччям.

Чому це корисно. Світлоповертальні елементи роблять пішоходів видимими для водіїв автівок. Їхнє носіння може зменшити кількість ДТП і зробити рух на дорозі безпечнішим.

Світлоповертальні жилети, наліпки й стрічки можна купити в будь-якій мережі супермаркетів, які продають промислові товари. Жилет у середньому можна придбати за 60-80 гривень. Наліпки ще дешевші: їхня ціна від 20 гривень. 

Що потрібно пам’ятати під час руху на дорозі?

Використання телефону з більшою ймовірністю може спричинити нещасний випадок, аніж розмова по мобільному чи прослуховування музики. Такі дані оприлюднили канадські науковці. Щороку 270 тисяч пішоходів гинуть на дорогах по всьому світу.

Як пішоходу безпечно перейти дорогу: кілька порад:

  • підійшовши до краю проїжджої частини дороги, подивіться ліворуч, потім праворуч, оцініть відстань та швидкість автомобілів, які наближаються. Знову подивіться ліворуч, якщо до переходу наближається автомобіль, який має вас пропустити, спробуйте встановити з водієм зоровий контакт, або проаналізувати, чи автомобіль почав сповільнюватись. Вам необхідно переконатись, що водій Вас помітив і пропустить;
  • коли дорожнє покриття слизьке (дощ, сніг, ожеледиця), водій може почати зупинятися, однак гальмівний шлях може виявитись довшим. Якщо ви помітили, що колеса в авто почали блокуватись і він може не зупинитись перед переходом, то краще не переходити дорогу і зачекати повної зупинки авто;
  • після того, як ви почали переходити дорогу, тримайте у полі зору автомобіль, на смузі якого ви перебуваєте, але більше уваги починайте звертати на смугу, до якої наближаєтеся. Якщо дорога двосмугова — аналізуйте поведінку автомобілів справа. Якщо вам потрібно подолати ще одну смугу, на якій машини наближаються до вас зліва – будьте уважні та обережні, оскільки автівки, які рухаються у попутному напрямку до того, який зупиняється, не бачать вас і ви можете стати для них несподіванкою. Тому врахуйте можливість пропуску «зіваки» на межі смуг;
  • у жодному випадку не перебігайте дорогу;
  • враховуйте ситуацію, коли на двосмуговій дорозі автомобіль, який вас пропускає, хтось може вирішити обігнати. У будь-якому випадку, виходячи з-за габаритного транспорту, спочатку вигляніть і оцініть ситуацію на сусідній смузі, і лише тоді виходьте. Те ж стосується і виходу на перехід, коли перед ним припарковано авто або росте велике дерево;
  • у темну пору доби користуйтесь світловідбивними елементами та носіть світлий одяг. Пам’ятайте: у чорному одязі вас буде помітно лише за 30-50 метрів, а у дощову погоду видимість може падати до 5-25 метрів. Уночі при зустрічному роз’їзді фари автівок сліплять один одного, тому ви будете невидимими для водія практично до дистанції 10м.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень